نتیجه نشست جینوا؛ 12 میلیارد دالر به افغانستان کمک می شود

نتیجه نشست جینوا؛ 12 میلیارد دالر به افغانستان کمک می شود

نشست دو روزه  جینوا که به هدف حمایت مالی کشورهای بین اللملی برای افغاستان در سویس مقر سازمان ملل متحد برگزار شده بود، دیروز پایان یافت. در پایان این نشست کشورهای کمک کننده بین اللملی وعده نمودند 12 میلیارد دالر را برای بازسازی افغانستان در چهار سال آینده کمک می کنند.

این نشست با شرکت دبیرکل سازمان ملل متحد،‌ و شماری از مقامات ارشد کشورهای جهان که بصورت مجازی از شهر جینوا اداره می‌شد، بسیاری از کمک‌کنندگان در عین حال دادن کمک هایشان را مشروط به رعایت حقوق بشر، حقوق زن، آتش بس و پیشرفت در مذاکرات صلح اعلام کردند.

حاضران در نشست در روز دوم، که به میزبانی فنلاند‌ برگزار شد، دیپلمات‌ها، نمایندگان سازمان‌های بین‌المللی و نیز کنشگران مدافع حقوق بشر و جامعهٔ مدنی بودند که به دلیل همه‌گیری کرونا، عمدتاً به‌شکل ویدئویی در آن شرکت کردند.

کدام کشورها به افغانستان کمک می کند؟

کشورهای که با اعلام (همبستگی با مردم و دولت افغانستان) برای چهار سال دیگر کمک می کنند:

  • امریکا وعده ۶۰۰ میلیون دلار کمک به افغانستان را داده و پرداخت نیمی از آن را منوط به پیشرفت مذاکرات با طالبان کرده است.
  • آلمان ضمن تأکیپد بر لزوم پایان دادن به جنگ در افغانستان و اعلام کمک ۵۱۰.۸۸ میلیون دلاری به این کشور در سال ۲۰۲۱ تعهد داد که تا همین میزان کمک سالیانه را تا سال ۲۰۲۴ ادامه دهد.
  • اتحادیهٔ اروپا در بیانیهٔ خود اعلام کرد که به حمایت از مردم افغانستان ادامه می‌‌دهد و به این منظور ۱.۲ میلیارد یورو به این کشور کمک می‌کند.
  • دولت کانادا خواستار آن شد که طالبان آتش‌بس را بپذیرد و متعهد شد که ۲۷۰ میلیون دلار به افغانستان کمک کند.
  • ایتالیا اعلام کرد در سال ۲۰۲۱، مبلغ ۳۵ میلیون یورو به افغانستان خواهد پرداخت.
  • نمانیدهٔ استرالیا گفت که کشورش برای چهار سال آینده ۱۴۷ میلیون دلار کمک به کابل اختصاص خواهد داد.
  • سوئدن که پیش از این وعده کرده بود در فاصلهٔ سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳، مبلغ ۹۳۲ میلیون دلار به افغانستان می‌پردازد،‌ شاید این کمک ها تمدید شود.
  • بریتانیا اعلام کرد ۲۲۷ میلیون دلار کمک غیرنظامی و غذایی سالانه به افغانستان خواهد داد
  • فرانسه متعهد به پرداخت ۱۰۴.۲۰ میلیون دلار شد.
  • روسیه بدون اعلام کمک نقدی، گفت که کشورش به دیگر کمک‌ها به افغانستان ادامه خواهد داد. وی تأکید کرد که روسیه به گفتگوهای بین‌الافغانی متعهد است. و خواستار آن شد که طرف‌های مذاکره در دوحه هرچه زودتر به توافق برسند.

در این کنفرانس برخی کشورهای دیگر مانند بریتانیا تعهدات خود را فقط برای یک سال اعلام کردند.

وعده کمک همسایگان افغانستان (ایران،‌ هند،‌ پاکستان)

محمدجواد ظریف، وزیر خارجهٔ ایران در پیام ویدئویی خود خواستار آن شد که جهان، پیش از دیگر ملاحظات دربارهٔ افغانستان، مردم این کشور را در اولویت قرار دهد. وی گفت: "اگر بنا باشد این مردم فقط برای بقا تقلا کنند، صلحی پایدار نخواهد بود".

وزیر خارجهٔ ایران همچنین خروج مسئولانهٔ نیروهای خارجی از این کشور را گام مؤثری در راستای رسیدن به صلح بر شمرد.

شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجهٔ پاکستان،‌ اعلام کرد که این کشور به تعهداتی که در قبال امنیت افغانستان دارد ادامه خواهد داد. وی همچنین به کمک‌هزینه‌های تحصیلی کشورش برای دانش‌آموزان و کارمندان افغان اشاره کرد و گفت پاکستان همچنان کمک می‌کند تا زمینهٔ رسیدن به صلح در افغانستان فراهم شود.

سابرامانیام جایشانکار، وزیر امور خارجهٔ هند نیز وعده داد که کشورش تمامی هزینه‌های ساخت «سد شاتوت» را در نزدیکی کابل پرداخت خواهد کرد.

سد شاه توت با ظرفیت ذخیره 146 میلیون متر مکعب آب بر رودخانه‌ کابل در «منطقه تنگی للندر» واقع شده است که با ساخت این سد که هزینه آن حدود 300 میلیون دلار تخمین زده شده، آب آشامیدنی را برای بیش از 2 میلیون نفر از ساکنان پایتخت این کشور تامین خواهد کرد.

هدف ازین کنفرانس  بمنظور آن است که اهداف چهارساله‌ای را برای رسیدن به صلح و توسعه در افغانستان تعیین کند و برای رسیدن به این اهداف، میلیاردها دلار کمک بلاعوض فراهم کند. در دور پیشین این نشست در سال ۲۰۱۶،  مبلغ ۱۵.۲ میلیارد دلار برای افغانستان اعلام شده بود.